Tiganul la Poarta Raiului

Boc boc boc la poarta Raiului. Sfantu Petru se duce sa vada… cine oare sa fie…
– Ce vrei tigane?
Tiganu:
– Da doamne si mie ca sunt si eu amarat, nu am casa, nu am bani, mor copiii de foame.
Sfantu Petru scoase bagheta si facu o data din ea:
– Du-te ca ai bani acum.
Peste ceva timp, iar…boc boc boc la poarta Raiului.
Cine oare sa mai fie acum zise Sfantu Petru si se duse sa vada:
Iara tu tigane? Ce mai vrei?
Tiganu:
– Doamne dar casa nu imi dai si mie?
Sfantu Petru:
– Nu ai deja bani? Nu poti sa iti cumperi una? In fine daca ai batut drumul pana aici… scoase bagheta si facu odata din ea.
Dupa un timp iar …boc boc boc la poarta Raiului.
Enervat Sfantu Petru se duce sa vada cine o mai fi:
– Tigane !!! Iarasi tu? Ce mai vrei acum? Ai casa, ai bani, ai tot ce vrei!
Tiganu:
– Vreau BAGHETA.

Bancul este o poveste foarte scurtă, reală sau imaginară cu un final surprinzător și foarte amuzant. Bancurile pot avea rolul unui tratament scump, cu același efect: descrețesc frunțile, și sunt un plăcut subiect de discuție la o întâlnire de orice gen.
Bancurile sunt legate de socializare, ele se spun într-un grup. „Nașterea” lor e legată de natura umană care simte nevoia de a exprima îndoieli, probleme, respectiv argumente, opinii ce sunt încorporate în această producție.

Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă. Dar scopul principal al bancurilor este că, de altfel, al proverbelor, poveștilor cu tâlc, snoavelor este de învățătură neacademică, profană, fără un program anume, ce are loc în spațiul liber al comunicării. În mare parte pot avea și rol educativ. Bancurile exprimă nevoia de creație a unui popor într-un anume moment. Ele au avut dintotdeauna, din punct de vedere al conținutului, asemănări cu glumele, cu jocurile, cu povestirile cu tâlc, cu zicalele, uneori și cu proverbele. Global, toate acestea pot fi considerate producții spirituale ale unei comunități. Dar bancurile, față de celelalte creații amintite, sunt mai perisabile, utilizarea lor cere mai pregnant socializarea.

(13)

Advertisement
loading...