Sotia si amantul

2 noi casatoriti se muta la noua lor casa. Isi despacheteaza bagajele pana noaptea tarziu, neterminand pana la ora 00:00. Se duc la culcare fiecare in patul lui dar ceea ce nu stia sotul e ca in camera alaturata era amantul sotiei sale. Vine amantul cand adoarme sotul si dintr-o data se aude:
– Ahh!
– Ce e? Ce sa intamplat? intreaba sotul.
– Nimic, zice sotia. Am avut un cosmar.
A 2 noapte la fel.
– Ahh!
– Ce e? Ce sa intamplat?

 

– Nimic. Am avut un cosmar.
– Ei bine lasa ca la noapte dorm eu acolo ca sa nu mai ai cosmaruri.
Noaptea se pune sotul in locul sotiei. Si se aude dintr-o dat un urlet parca de urs:
– AHHHHHH!!!
– Ce sa intamplat? intreaba sotia
– Mi-o intrat cosmaru-n cur!

Bancul este o poveste foarte scurtă, reală sau imaginară cu un final surprinzător și foarte amuzant. Bancurile pot avea rolul unui tratament scump, cu același efect: descrețesc frunțile, și sunt un plăcut subiect de discuție la o întâlnire de orice gen.
Bancurile sunt legate de socializare, ele se spun într-un grup. „Nașterea” lor e legată de natura umană care simte nevoia de a exprima îndoieli, probleme, respectiv argumente, opinii ce sunt încorporate în această producție.

Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă. Dar scopul principal al bancurilor este că, de altfel, al proverbelor, poveștilor cu tâlc, snoavelor este de învățătură neacademică, profană, fără un program anume, ce are loc în spațiul liber al comunicării. În mare parte pot avea și rol educativ. Bancurile exprimă nevoia de creație a unui popor într-un anume moment. Ele au avut dintotdeauna, din punct de vedere al conținutului, asemănări cu glumele, cu jocurile, cu povestirile cu tâlc, cu zicalele, uneori și cu proverbele. Global, toate acestea pot fi considerate producții spirituale ale unei comunități. Dar bancurile, față de celelalte creații amintite, sunt mai perisabile, utilizarea lor cere mai pregnant socializarea.

(23)

Advertisement
loading...