Romanul si americanul

Un american isi cumpara teren langa casa unui roman si-si construieste o vila.
In curtea romanului, langa gard si cu crengile crescute mai mult in curtea americanului, era un nuc.
Cand veni vremea sa rodeasca, nu crescu decat o nuca chiar deasupra curtii americanului.
-Cred ca e corect sa-mi dai nuca. Tu nu ai nuc! …spuse romanul.
-Sorry. Cade la mine pe teritoriu!
-Uite ce facem. Iti dau eu un sut in co**e, si apoi imi dai si tu unul! Ala care rezista mai mult …castiga nuca! da? …zice romanul.
-Ok!
Isi ia romanul avant… si… drept cu piciorul in co**ele americanului!
-Auuch! Oh my God! Oh my God! Ohhhhh!!! …acum e randul meu!
Romanul se gandeste putin si ii zice:
– Stii ceva…pastreaza tu nuca.

Bancul este o poveste foarte scurtă, reală sau imaginară cu un final surprinzător și foarte amuzant. Bancurile pot avea rolul unui tratament scump, cu același efect: descrețesc frunțile, și sunt un plăcut subiect de discuție la o întâlnire de orice gen.
Bancurile sunt legate de socializare, ele se spun într-un grup. „Nașterea” lor e legată de natura umană care simte nevoia de a exprima îndoieli, probleme, respectiv argumente, opinii ce sunt încorporate în această producție.

Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă. Dar scopul principal al bancurilor este că, de altfel, al proverbelor, poveștilor cu tâlc, snoavelor este de învățătură neacademică, profană, fără un program anume, ce are loc în spațiul liber al comunicării. În mare parte pot avea și rol educativ. Bancurile exprimă nevoia de creație a unui popor într-un anume moment. Ele au avut dintotdeauna, din punct de vedere al conținutului, asemănări cu glumele, cu jocurile, cu povestirile cu tâlc, cu zicalele, uneori și cu proverbele. Global, toate acestea pot fi considerate producții spirituale ale unei comunități. Dar bancurile, față de celelalte creații amintite, sunt mai perisabile, utilizarea lor cere mai pregnant socializarea.

(20)

Advertisement
loading...