Pot sa-ti iau nevasta?

Caldura mare… Un om era singur prin desert insetat… Apa… Apa… Apa…
La un moment dat vede o casa. Intra repede si gaseste acolo un barbat si o femeie la masa se uitau unu’ la altul.
Omu’ nostru ii intreaba:
– Pot sa beau putina apa? …Nici un raspuns.
Se apuca omu’ si bea apa pana se satura.
– Pot sa mananc si eu? …Nici un raspuns.
Mananca pana nu mai ramane nimic pe masa.
Acum satul ii vine cheful de femeie.
– Pot sa-ti iau putin nevasta? …Nici un raspuns.
Omu’ nostru isi face si damblaua asta si pleaca. Cand era in usa il aude pe barbatul din casa zicand catre nevasta:
– Nu ti-e rusine curvo?
Dar ea:
– Ai vorbit primu’, duci gunoiul!

Bancul este o poveste foarte scurtă, reală sau imaginară cu un final surprinzător și foarte amuzant. Bancurile pot avea rolul unui tratament scump, cu același efect: descrețesc frunțile, și sunt un plăcut subiect de discuție la o întâlnire de orice gen.
Bancurile sunt legate de socializare, ele se spun într-un grup. „Nașterea” lor e legată de natura umană care simte nevoia de a exprima îndoieli, probleme, respectiv argumente, opinii ce sunt încorporate în această producție.

Pentru că bancurile conțin o mică învățătură socială, reprezintă în majoritatea cazurilor o lecție socială despre lume, oameni, totul îmbrăcat într-o formă ludică, de glumă, de joacă. Dar scopul principal al bancurilor este că, de altfel, al proverbelor, poveștilor cu tâlc, snoavelor este de învățătură neacademică, profană, fără un program anume, ce are loc în spațiul liber al comunicării. În mare parte pot avea și rol educativ. Bancurile exprimă nevoia de creație a unui popor într-un anume moment. Ele au avut dintotdeauna, din punct de vedere al conținutului, asemănări cu glumele, cu jocurile, cu povestirile cu tâlc, cu zicalele, uneori și cu proverbele. Global, toate acestea pot fi considerate producții spirituale ale unei comunități. Dar bancurile, față de celelalte creații amintite, sunt mai perisabile, utilizarea lor cere mai pregnant socializarea.

(26)

Advertisement
loading...